24 Temmuz 2015 Cuma

TÜRK BAYRAĞI'NIN 'ANA VATANI' KOSOVA MI?


Yazan: Kadri Bahar
Twitter: @kadrijamusoski

80'lerde doğmuş her çocuk gibi ilkokulda öğrendiğimiz önemli mitlerden biri, belki de en önemlisi; Türk bayrağının nasıl oluştuğu ile ilgili olanıdır diye düşünüyorum.
Şehitlerin kanı, yıldız ve ay
ın sembol olarak neyi temsil ettiği ufak yaşta önemle ve özenle müfredat gereği öğretildi. Bayrak efsanesi ile ilgili en merak ettiğim şey şehit kanlarının üzerine ay ve yıldızın aksettiği o meşhur savaşın hangisi olduğuydu.

KOORDİNATLAR TEK ADRES VERİYOR

İlkokul öğretmenimiz ve sonraki yıllarda lise öğretmenlerimle bu konuyu konuşmuş ama bir sonuç alamamıştım. İnternetin hayatımıza girmesi ve Google ile tanışmış olmak bu merakın peşinde daha kolay araştırma yapmama imkan verdi.
"Kesin bilgi yayalım" diyemeyeceğim ama günümüzdeki teknolojik bilgiler doğrultusunda 
yapılan bazı veri girişleri ile -1. Kosova Savaşı tarihi (28.07.1389) ile Kosova'nın koordinatları (Lat: 43.41, Long: 25.65) gibi- Türk bayrağının oluşmasına vesile olan savaşın 1. Kosova Savaşı olduğu ortaya çıkmakta...

AY VE YILDIZ DEĞİL, AY VE JÜPİTER
Hatta ve hatta şehitlerin kanı üzerine akseden gök cisimlerinin Ay ve yıldız değil, Ay ile Jüpiter olduğu ortaya çıkmaktadır. Jüpiter'in 4 uydusunun 14. değil 17. yy'da Galilei tarafından keşfedildiği göz önüne alınırsa; bunun yanında Uranüs'ün aynı tarihte Jüpiter’e yakınlığı da devreye girince, Jüpiter’in beş köşeli yıldız gibi parlamış olması gayet makul gözüküyor.
Şahsım adına hâlâ, olayın bir mit olduğu düşüncesi içinde olduğumu belirtmek isterim. Bunun da nedeni; uzay, evren, gök cisimleri gibi konulara pek aşina olmamamı açıklama olarak getirebilirim. Gök bilimleri ile ilgilenen kişiler yukarıdaki açıklamaları değerlendirip konuya daha doğru bir bakış açısı getirebilirler diye düşünüyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder