13 Mayıs 2015 Çarşamba

Müziğin En Doğal Hali: Guca Festivali !



Sırbistan’ın küçük bir şehri olan Guca'da 1831’de Milos Obrenovic bir Milli ve Askeri Bandonun kurulmasını istedi. Bu bando ağırlıklı olarak bölgenin müzisyenlerini bünyesinde barındırdığı için Saksafon ve Trompet çalgıları üzerine bir repertuar oluşturdu. Bu bandonun kurulduğu 1831 yılından beri de bu bölgede müziğin sesi hiçbir zaman kesilmedi…


Guca yaklaşık 2000 nüfuslu, her geçen gün ülkenin büyük şehirlerine göç veren küçük ve sevimli bir kasaba. Ekonomik durumu ülkenin genelinde olduğu gibi kötü olan Guca'nın tek neşesi bu festival. Festival ayrıca kasabalılar için önemli de bir gelir kaynağı...

Goran Bregovic ve Orkestrası 2013

Sırbistan’da müziğin ritmi, sözleri, çalgıları bölgeden bölgeye değişir ancak Guca’da durum böyle değil. Guca’da çok sesli orkestraları da roman müziklerini de tek tek çalgılardan çıkan essiz ezgileride duyabilirsiniz. Ama dedik ya bu kasabanın karakterinde saksafon var trompet var.

Festival ilk olarak 16 Ekim 1961 gününde başlamış ve aralıksız 1 hafta sürmüştür. Bu ilk festivalde 4 tane kasaba korosu sahne almıştır. İlk festivalde festival şarkısı seçilen Sa ovčara i kablara - çobanlar ve dağlar- şarkısı her yıl festivalin açılışında söylenen şarkılardan biri olmuştur. Bu ilk festivalin yıldızları olan Bakıja Bakic, Slobodan Salijevic gibi isimler günümüzde festivalin en ilgi çeken yıldızları olan Dejan Petrovic, Boban ve Mirko Markovic gibi isimlere örnek olmuştur.

Dragan Lazarevic 2012


Festival her yıl yerli ve yabancı yaklaşık 1 Milyon insanı Guca’ya bu festivali takip etmek üzere getirmektedir. Festivalde ayrıca yöresel oyunlarının sergilendiği Folklor gösterileri de düzenlenmektedir. Festival ile ilgili 2005 yılında bir belgesel çekimi de yapılmıştır.




Sizde yöresel ve etnik müziklere düşkünseniz, Kusturica filmlerinden fırlama sahneler görmek istiyorsanız her sene ağustos ayında düzenlenen bu festival için mutlaka yolunuzu Guca’ya düşürün. Pişman olmayacaksınız !

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder