8 Mart 2015 Pazar

YUGOSLAVYA'NIN YENİ ÇOCUKLARI: MARİBOR

Yazan: Cengiz Han Muratoğlu
Twitter: @cmuratoglu

Slovenya’nın kuzeydoğusunda, Drava nehrinin iki yakasına kurulu Maribor şehri; tarihi boyunca birçok efsaneye, bir çok kültüre ev sahipliği yapmıştır.
Kent, uzun yıllar Avusturya Hanedanı'nın daha sonra Yugoslav Krallığın, 2. Dünya Savaşı boyunca Nazi Almanyasın, savaş sonunda ise Yugoslav Federal Cumhuriyetinin hakimiyetinde kalmıştır. Avrupa’nın geçirdiği 2 büyük savaş esnasında ciddi hasar alan kent Nazi işgali sırasında açılan kamplarında 10 binden fazla insana mezar oldu. Maribor, 2. Dünya Savaşı sonrası ise Yugoslavya’nın önemli bir Avrupa kapısı ve gelişen bir sanayi merkezi haline geldi.
UCUZA EV SAHİPLİĞİ YAPILIR
60’lı yılların hemen başında şehrin ileri gelenleri bu küçük ama önemli kentte büyük bir eksikliğin bulunduğunu fark eder. Bir futbol kulübü… 12 Aralık 1960 günü Dr. Srecko Koren, dostları ve şehrin duayenlerini yanına alıp toplantı yapar. Görüşmeden kurulacak kulübe onun başkanlık etmesi yönünde karar çıkar ve NK Maribor ya da bilmemiz gereken adıyla Maribor futbol kulübü böylelikle kurulur. Hedef kısa ve özdür: Kentteki futbol açığını kapatıp, güneydeki büyük takımlarla mücadele etmek…

Oto Blaznik
LİGDE ÜST ÜSTE GELEN BAŞARILAR
Koren’in fazla zamanı yoktu ve derhal tecrübeli bir teknik ekiple güçlü bir kadro kurması gerekiyordu. Andrija Pflander görev için hazırdı ve hemen takımın başına getirildi. Kurulan bu yeni takımın ilk kaptanı ise Oto Blaznik oldu. Takım ilk karşılaşmasına 5 Şubat 1961 tarihinde çıktı ve Kovinar’ı 2-1’lik skorla mağlup etmeyi başardı. Aynı sezon Sloven Cumhuriyet Ligi’ni birinci tamamlayıp Yugoslav 2. Ligi’nde mücadele etmeye hak kazandı. Bu süre içinde yaşanan bir değişiklik ile takımın başına Vladimir Simunic getirildi. Takım 6 sezon ikinci ligde mücadele ettikten sonra Yugoslavya 1. Ligi'ne katılmaya hak kazandı.


Proleter Zrenjanin-Maribor maçından..
SANA ŞİKE HİÇ YAKIŞMIYOR...
Birinci ligdeki ilk maçını 1967’nin ağustosunda oynayan Maribor, bu mücadelede Proleter Zrenjanin’i 3-0 mağlup etti. İlk sezonunu 12. tamamlayan Maribor 5 yıl boyunca birinci ligde mücadele etti ve mütevazı kadrosuyla daima orta sıralar ile düşme hattı arasında geçen yarışın içinde oldu. Bu süre içinde ligin puan cetvelinde tırmanabildiği en üst sıra 1969-1970 sezonunu tamamladığı 10. basamaktı. 5 sezon sonunda kulüp 2. lige düşerken 1 sezon sonra tekrar ait olduğu fikstüre döndü.
Ne var ki başarı yakalanamıyor, kulüp orta sıralara dahi ulaşamıyordu. 80-81 sezonu sonunda ise kulübün küme düşmemek için ligde oynadığı son 3 maçta hakem ve rakip oyunculara rüşvet verdiği tespit edildi. Bu olayın ardından 3. Lig'e düşürülen Maribor, Slovenya’nın 1991'deki bağımsızlık kararına kadar 2 ve 3. Lig arası asansör takım oldu.
YAŞASIN SLOVEN LİGİ!
Slovenya’nın Yugoslavya’dan ayrılma süreci diğer federal cumhuriyetlerin yaşadıklarına göre daha hafif zararlarla atlatıldı ve ülke 1991’de bağımsızlığını kazandı. Hemen kurulan Slovenya 1. Ligi’nin öncü ekiplerinden biri Maribor oldu. Lige Maribor’un ülke sınırları içinde kalan ezeli rakibi Olimpija da dahildi. 10 takımlı Slovenya Ligi’ni Olimpija’nın zirvede olduğu yıllarda Maribor, 2-4 sıraları arasında bitirdi. Ancak bu dönemde Maribor 1992 Slovenya Kupası’nı kazanarak ülkesini Kupa Galipleri Kupasında temsil etmeye hak kazandı. Maribor, ilk Avrupa macerasını fazla ilerleyemeden bitirdi. Ekip bu dönemde 2 kez Slovenya Kupası kazandı.
ŞAMPİYONLUK ŞİFRESİ: 96
96-97 sezonu Slovenya futbolu ve Maribor adına değişim yılı oldu. Maribor ilk lig şampiyonluğunu elde etti. Aynı sezon Slovenya kupasını 3. kez aldı. Maribor, 96-97 sezonundan 2002-2003 sezonuna kadar ligde arka arkaya 7 kez ipi göğüsledi. 1999-2000'de ilk kez Şampiyonlar Ligi gruplarına kalan Sloven ekibi, LeverkusenLazio ve Dinamo Kiev'in olduğu grupta 1 galibiyet 1 beraberlik ve 4 mağlubiyetle Avrupa’ya veda etti.
ORADA DA BORÇ YİĞİDİN KAMÇISI!
Kulüp 03-2004 sezonunda kazandığı Slovenya Kupası’nın ardından büyük bir mali sıkıntının içine düştü. 4 milyon Euro’luk borç kulübü zorda bıraktı. 2006 sonbaharında göreve gelip borçları yapılandıran yönetim Ljudski Vrt Stadı'nı da bakıma aldı. 20 aylık bakımın ardından stat yaklaşık 13 binlik kapasite ile kapılarını yeniden açtı ve 2008-09'da lig, 09-2010'da ise Slovenya Kupası zaferini yaşadı. 50. yaşını geride bıraktığı 2010'dan beri ligde ipi göğüsleyen Maribor, 12 zafer ile Slovenya Ligi Kupası’nı en çok kazanan kulüp oldu. Müzede 2 de Süper Kupa var.
DEVLER LİGİ HEYECANINI BİR TEK ONLAR YAŞADI
Maribor bu sezon Şampiyonlar Ligi'nde eski Yugoslav ülkelerinin tek temsilcisiydi. Elemelerde Zrinjski Mostar ve Maccabi'yi geçen Maribor; Play-off turunda Celtic'i eledi, gruplara kaldı. Chelsea, Schalke ve Sporting gibi kendisinden kat kat büyük bütçeli takımlarla boy ölçüşen Slovenler, 3 berabberlik ve 3 mağlubiyetle Avrupa'ya veda etti. Vedadan sonra ligde barut tekrar ateşlendi! Maribor, deplasmanda ezeli rakiplerinden Olimpija'yı tek golle devirerek ikinci Domzale'den bir maç eksik 47 puanla zirveye oturdu. Eğitim seviyesi yüksek okulları ve bağlarıyla tanıdığımız şehre yolunuz düşerse, seyahatinize bir FK Maribor maçı da ekleyin...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder