12 Şubat 2015 Perşembe

KARARGÂHINA ALMAN UÇAĞINDAN BOMBA ATILAN TİTO, ÖLÜMDEN NASIL KURTULDU?

II. Dünya Savaşı'nda Yugoslavya Krallığı, Mihver Devletleri tarafından işgal edildi. Almanya, İtalya, Macaristan ve Bulgaristan, kukla rejimlerle ülkenin birçok yerinde bölünmeye yol açtı. Bu rejimlere karşı ilk direniş, Karadağ'da yaşandı. Yerel kukla yönetim ilan edilince halk ayaklandı. Yugoslavya Ordusu'ndan arta kaan bazı birlikler, Albay Draza Mihailoviç önderliğinde 'Çetnikler' olarak bilinen çeteleri kurdu. Çetnikler, 'Büyük Sırbistan' hayali çevresinde toplanmış, krallık yanlısı ve Boşnakları 'Müslüman Sırp' olarak gören aşırı milliyetçi çetelerdi.


TİTO, DAĞ YOSUNU VE
OTLA BESLENDİ
Temmuz 1941'de Josip Broz Tito yönetimindeki Yugoslavya Komünist Partisi, silahlı direnişe başladı. Sosyalist bir düzende Yugoslavya halklarını birleştirmek isteyen partizanlar, etnik bir ideale bağlı değildi. Partizanlar ve çetnikler, iç savaş yaşadı ve bu savaşın galibi partizanlar oldu. Mayıs 1944'te Almanlar, gerilla savaşıyla başarılı olmaya çalışan Tito'nun karargâhına bomba yağdırdı. Dağda Tito ve adamları, aç kalıyordu, aylarca dağ yosunu ve otlarla beslendiler.


ÖLÜMDEN SON ANDA
KÖPEĞİ KURTARDI
Mayıs 1944'teki bombardımanda uçaktan atılan bir bomba Tito'nun karargâhına isabet etti. Josip Broz Tito'nun yanındaki pek çok komutanı o anda öldü. Ancak Tito ile bombanın düştüğü alanın arasında kalan köpeği, onun hayatını kurtardı. Bombadan çıkan saçmaların büyük kısmı, Tito'nun köpeğine isabet etti. Bu sırada Josip Broz Tito, omzundan hafif şekilde yaralandı ve ölümden döndü. Daha sonra köşeye sıkışan Mareşal Tito ve birlikleri Almanlardan kaçmaya başladı. Havanın bulutlu olması sebebiyle Alman uçakları sık ormanlar arasında Tito ile askerlerinin izini kaybetti. Ekim 1944'te işgal altındaki Belgrad, partizanlar ve Sovyet Birlikleri'nin ortak operasyonuyla tekrar ele geçirildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder